torstai 30. lokakuuta 2014

Designvallankumous

Näin Avotakan uusimman design-julkaisun saadessani käsiini, mieleeni tuli eräs essee jonka kirjoitin äidinkielen kurssilla. Aiheet olivat äidinkielen esseekokeen vuoden 2013 prelistä ja kuinkas sattuikaan, että yksi aiheista käski pohtia designin mahdollisuuksia muuttaa maailmaa. Olin aiheesta todella innoissani ja kirjoitin 50 pisteen arvoisen esseen. Toivottavasti kevään kirjotuksissakin löytyy hyviä aiheita joista on oikeesti kiva kirjoittaa!




                                   6. Designvallankumous


Ihminen on pyrkinyt muuttamaan elinympäristöään jo aikojen alusta lähtien. Alkeelliset savimajat ovat kehittyneet taidokkaaksi arkkitehtuuriksi ja olkivuoteet mitä erilaisemmiksi huonekaluiksi. Design on syntynyt ajan myötä, kun on haluttu luoda jotain uutta ja omaperäistä. Myös mukavuuden tavoittelu on ohjannut muotoilun kehityskaarta.
            Kielitoimiston sanakirjassa määritellään design taideteollisuuden tuotteiden muotoiluna ja suunnitteluna. Design on taidetta, joka syntyy suunnittelun ja muotoilun tuloksena. Tätä taidetta on monenlaista, ja käsitys siitä on laajentunut ja muovaantunut vuosikymmenien kuluessa.
              Design voi olla käytännöllistä ja mukavuuteen tähtäävää. Se voi olla ekologista ja kestävää tai ainoastaan visuaalisesti kaunista, vain taiteeksi tarkoitettua. Nykyisin voisi ajatella, että niin sanotusti onnistunein design sisältää näitä kaikkia edellä mainittuja ominaisuuksia ja on lisäksi aivan uniikkia ja omalaatuista. Sen tehtävänä on ratkoa elinympäristömme ongelmia ja kehittyä, kuten eri tieteenalatkin tekevät.
         Design on vuorovaikutuksessa kulttuurin ja uusimpien muotivirtausten kanssa, samalla kuitenkin luoden jotain aivan uutta. Design ja sen luojat ovat vaikuttaneet myös omalta osaltaan historiaan ja kulttuuriin. Suomen design-historian tärkeimpiä vaikuttajia ovat olleet muun muassa Alvar Aalto sekä Ilmari Tapiovaara, joiden muotoilussa tulee hyvin esille niin sanottu funkkis-tyyli. He ovat olleet muiden suomalaisten -taiteenmoniosaajien- kanssa luomassa suomikuvaa maailmalle. Tämä designin ja taiteen suomikuva elää edelleen vahvana niin maailmalla kuin itse kotimaassakin.
        Parhaimmillaan design jää siis elämään vielä silloinkin, kun sen tekijä on kuollut vuosikymmeniä sitten. Se jää vaikuttamaan tulevien muotoilijoiden ajatuksiin. Inspiroimaan ihmisiä.
                 Voiko design sitten muuttaa maailmaa? Millä muulla tavalla se vaikuttaa maailmaan kuin inspiroimalla ihmisiä ja tuomalla hyvää mieltä, herättämällä ajatuksia ja luomalla uutta. Se, miltä ympäristö -jossa elämme- näyttää, on hyvin tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Tämä vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme. Design muuttaa maailmaa arjessa. Millaisesta kupista juot kahvisi? Entä oletko sisustanut kotisi laadukkailla design-klassikoilla, jotka ehkä maksavat paljon, mutta kestävät aikaa sukupolvelta toiselle ja näin myös säästävät pidemmän päälle rahaa ja luontoa. Elintason noustessa asiat, joihin design haluaa vaikuttaa, muuttuvat. Toisen maailmansodan jälkeen ja retrovuosikymmeninä haluttiin luoda tuotteita, jotka sopivat jokaisen kotiin. Nyt suurimmaksi aiheeksi ja tavoitteeksi on noussut ekologisuus, kestäväkehitys -maailman pelastaminen.
                Design siis vaikuttaa kulttuurissa ja historiassa muun muassa taiteena. Se pyrkii myös vaikuttamaan tulevaisuuteen ja tulevaisuudessa. Muotoilulla luodaan uusia mahdollisuuksia ja vaikutetaan jokaisen ihmisen arkeen. Se luo tyylisuuuntauksia ja kehittää elinympäristöä käytännöllisemmäksi. Design on kaikkialla ja koskettaa jokaista. Se vaikuttaa kaikessa ja kaikkeen. Design on täynnä innovaatioita, jotka muuttavat maailmaa. Ovat muuttaneet jo tähänkin mennessä ja tulevat aina muuttamaan. Tätä voisi kutsua designvallankumoukseksi.   



Mulle design on tosi tärkeetä. 
Ei sillä lapsellisella tavalla, että nyt täytyy kaikki olla merkkituotteita, vaan niin, että haluun kantaa vastuuta mun kuluttamisesta ja valinnoistani 
(opikelijabudjetin ja äidin rahallisen tuen rajoissa). 
Design sopii hyvin mun arvoihin ekologisen ja kestävänkehityksen kannalta, 
mutta myös kotimaisuudessa ja isänmaallisuudessa.
Suomalainen muotoilu  ja design vaan hivelee mun visuaalista silmää niin hyvin.
Ihailen tosi paljon jo pois menneitä suomalaisen designin uran uurtajia ja toivon että vielä joskus voisin itsekin luoda jotakin joka voisi auttaa muuttamaan maailmaa, muokkaamaan elinympäristöämme paremmaksi ja ratkaisemaan ongelmia.
Sitten, kun joskus asun omassa kodissa, 
haluan sisustaa sen esineillä ja asioilla, joilla on oikeasti jotain arvoa.
 Esimerkiksi mun ihan ensimmäinen klassinen design-huonekalu -Tuoli 66- tulee varmasti kulkemaan aina mun mukana.






0 kommenttia:

Lähetä kommentti