sunnuntai 24. marraskuuta 2013

"Ennemmin tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä"

29.10.2013

Uskonnon ja kirkon valta on todella laaja käsite ja siksi uskonnon opettaja puhui meille lähinnä siitä, miten esivaltaan/valtiovaltaan pitäisi kristinuskon näkökulmasta suhtautua. Esivallalla tarkoitetaan poliittisen vallan käyttäjiä, kuten keisari,kuningas,tsaari,sotilaat,virkamiehet,parlamentti,eduskunta jne.

Uudessa testamentissa on muutamia kohtia, jotka kertovat esivaltaan suhtautumisesta:
"Antakaa keisarille mikä keisarille kuuluu..."-Jeesus-
"...kenelle vero sille vero..." -Paavali-
"Jokaisen on suostuttava esivaltansa alaisuuteen.
Eihän ole esivaltaa, joka ei olisi Jumalalta peräisin..." -Paavali-
"Esivalta ei kanna miekkaa turhaan. Se on Jumalan palvelija ja panee täytäntöön väärintekijälle kuuluvan rangaistuksen." -Paavali-
"Taipukaa Herran vuoksi kaiken maallisen järjestyksen alaisuuteen...näin tehkää vapaiden tavoin...pelätkää Jumalaa, kunnioittakaa keisaria." -Pietari-

Näistä sitaateista käy ilmi, että esivaltaa pidettiin Jumalan käyttämänä vallan välikappaleena. Mutta jos tämä esivalta esimerkiksi toimisi vastoin kristinuskon oppeja, tulisi silloin ihmisten kuunnella Jumalaa: "Ennemmin tulee totella Jumalaa kuin ihmistä" (-Apostolien teot-)  sillä kukaan ei ole Jumalan yläpuolella.

Ihmisten historiassa uskonnolla on aina ollut suuri rooli ja valta saada aikaan asioita,niin hyvässä kuin pahassakin mielessä. Uskontojen varjolla on tapettu miljoonia ihmisiä läpi historian,orjuutettu,kidutettukin. Mutta ilman uskontoja maailman kulttuurit eivät välttämättä olisi yhtä rikkaita ja mielenkiintoisia.
Uskonnot eivät ehkä elä enää suurinta valtakauttaan,mutta eivät ne silti ole hellittäneet otettaan meistä kokonaan...

Ida
0 kommenttia:

Lähetä kommentti