tiistai 15. lokakuuta 2013

"Jumala on kuollut"

Torstaina aiheena oli Valta itseen. Ehkä tunnetuin tätä valtaa painottava filosofi oli saksalainen Friedrich Nieztsche, joka ajatteli,että ihmisyyden ydin on tahto-vapaudentahto. Moraali,elinkelpoisuus ja totuus liittyvät vahvasti vallantahtoon. Nämä kolme voidaan tiivistää yhteen sanaan:ihmisyys.
Nieztsche oli todella jyrkkä filosofiassaan ja hän ajatteli aika mustavalkoisesti: tämän saksalaisen filosofin mukaan vallantahdon suhteen voitiin erotella  ns. "Yli-ihminen" ja ns. laumamoraali.

Laumamoraali on niin sanottu negatiivinen asia, joka takoittaa autonomisen, luovan minuuden kieltämistä. Siinä ihminen pyrkii saamaan lauman hyväksynnän omaksumalla joukon arvot ja päämäärät, ja kuulumaan joukkoon. Silloin ihminen ei perjaatteessa tee päätöksiä varsinaisesti itse vaan seuraa laumaa sokeasti.
Yli-ihmisellä Nieztche tarkoitti henkilöä,joka sanoo elämälle ja vallantahdolle "kyllä!". Tällainen henkilö luo,määrittelee ja valitsee itse oman ihmisyytensä,kuten mm. moraalin muiden ihmisten päätöksistä piittaamatta. Hän elää itse omaa elämäänsä. Tärkeintä on,miten ihminen tekee päätöksensä,ei se,mitä hän päättää.
Kun ihminen pystyy tekemään kaikki päätöksensä piittaamatta siitä,mitä muut tekevät, hän on tehnyt vallankumouksen ja saavuttanut vallan itseensä.

Tämä on oikeastaan  aika totta,jyrkän mustavalkoista mutta silti järkeen käypää, sillä ihmisten pitäisi pystyä päättämään omasta elämästään ihan kunnolla. Kuinka paljon terveempiä esimerkiksi me nuoret olisimme,jos emme antaisi median ja mainoksien vaikuttaa liikaa päätöksiimme ja mielipiteisiimme? En tarkoita, ettemme saisi antaa  esimerkiksi kulttuurin yms  vaikuttaa elämäämme,mutta olisi tärkeää miettiä asioita myös meidän itsemme kannalta- mitä sinä itse haluat,mikä on juuri sinulle terveellistä ja oikein.

Nieztche oli kuitenkin paljon jyrkempi tässä ideologiassaan . Hänen mielestään täytyy hylätä vanhat perinteiset moraalit ja arvoperustat ja luotava uutta moraaliajattelua.
Erään kirjansa  Nieztche aloitti lauseella "Jumala on kuollut". Jumalalla hän tarkoitti kaikkea  yksilön ulkopuolelle jäävää. Tämän lauseen tarkoituksena oli ilmaista,että ihmisyys,totuus ja moraali on ihmisten itsensä käsissä.

Joka tapauksessa, kyllä näissä Nieztchen  puheissa jotakin totuuden siementä on. :) En silti edelleenkään luota pelkästään hänen ideologiaansa...

Ida

0 kommenttia:

Lähetä kommentti